SymPDA Android Blog

Android, magyarul

SD kártya írhatósága Android 4.4 KitKat alatt

2014. május 12. 20:37 - gidano

sd_card_ikon.jpg

Amint az ismert, az Android legutóbbi, 4.4 "KitKat" változatában a Google kissé módosította a külső SD-kártya alapértelmezett engedélyeit...


SD kártya írhatósága Android 4.4 KitKat alatt

 

Most már a kártyára írás csak egy speciális, media_rw nevű csoport tagjainak kiváltsága. Ebben a cikkben szeretnék megosztani egy trükköt, amely lehetővé teszi, hogy írási hozzáféréshez jusson a szerencsés Android 4.4 tulajdonos a rootolt készülékén. Amikor valamilyen folyamatnak írnia kell a külső adathordozóra, kéri a megfelelő engedélyt. Ez volt a szokásos viselkedés a korábbi Android verziókban. Azonban a harmadik féltől származó alkalmazások a KitKat rendszeren nem jutnak hozzá ehhez az engedélyhez!! Tehát nincs mód számukra az írási jog megszerzéséhez a külső SD kártyát illetően. Lehet, hogy az Android 4.4 új hozzáférési szabályainak hála különféle problémákkal kell szembenézned, vagyis pl. leállhat a kedvenc fájlkezelőd. Itt leírjuk, hogyan kell megadni ezeknek az alkalmazásokat a megfelelő engedélyt.

  1. Indítsd el a kedvenc fájlkezelődet root jogosultsággal.Pl. a 'Root Explorer' app vagy a 'File Manager' a CyanogenMod rendszeren.
  2. Keresd meg a következő fájlt:
    /system/etc/permissions/platform.xml
  3. Keresd az android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE és android.permission.WRITE_MEDIA_STORAGE sorokat. Ezek XML szakaszok. Létre kell hoznod a módosított sorokat az alábbi karakterláncoknak megfelelően:
    <permission name="android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE" >
    <group gid="sdcard_r" />
    <group gid="sdcard_rw" />
    <group gid="media_rw" />
    </permission>
    <permission name="android.permission.WRITE_MEDIA_STORAGE" >
    <group gid="sdcard_rw" />
    <group gid="media_rw" />
    </permission>

Mentsd el a platform.xml fájlt, majd állítsd át a fájl jogosulságot 644-re (rw-/r–/r–) a mobilod újraindítása előtt. Most indítsd újra az Android eszközöd és készen is vagy!

Sajnos nincs egyéb ismert megoldás, amelyet a rootolatlan készülékeken is alkalmazni lehetne... Ennyi az eredeti cikk, amelyet találtam, forrás: winaero.com


Persze, mára már léteznek ügyes kezű emberek által, erre a célra megalkotott szoftverek is, pl. a nagyon elismert fejlesztő, jrummy16 (ezek fémjelzik a nevét) alkalmazása, az SD KitKat Fixer.


SD-KitKat-Fixer-v1.0-HU_gidano.apk (438.3 kB)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr708641328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andariel 2014.07.06. 15:41:53

Köszi, ez műxik. (SD KitKat Fixer)

gidano 2014.07.06. 15:51:14

Szívesen! Örülök, hogy segített!
süti beállítások módosítása