SymPDA Android Blog

Android, magyarul

Android gyorstalpaló

2015. január 21. 18:00 - gidano

root_check_ikon.pngROM, root, ADB, Busybox, kernel, flashing, Bootloader, recovery, S-OFF, Nandroid, stb. Ismerősek számodra ezek a fogalmak? Esetleg hallottad már, de nem érted és nem tudod mik ezek? Olvasd el ezt a cikket!


Android gyorstalpaló

Várhatóan egy-két napon belül fog megjelenni a SymPDA-n egy honosított app, amely egy - főleg - root és busybox ellenőrzésével foglalkozó alkalmazás. Ennek honosítása közben találkoztam az appon belüli leírással, biztosan van, akinek ez új dolog - főként így összefoglalva. Itt külön is közzéteszem, főleg a buherálással most ismerkedők kedvéért!


ROM

Az egyedi ROM az Android operációs rendszer egy módosított változata. Módosításokat, hozzáadott funkciókat, különböző témákat ill. teljesítmény fokozást tartalmazhatnak. Az egyedi ROM-ok nyújthatnak lehetőséget arra is, hogy egy újabb, kiadatlan verziójú Android kerüljön a készülékre, mert azt pl. korlátozzák a gyártók vagy szolgáltatók.


Kernel

A kernel az a komponense az operációs rendszernek, amely felügyeli a hardver és szoftver közötti kommunikációt. A legtöbb készülékhez több kernel is létezik, amelyek többek közt gyorsítják a telefont vagy növelik az akku üzemidejét.


Radio

A Radio a telefon szoftver része. A rádió felelős a hang és adat küldéséért és fogadásáért. Egy optimalizált rádió használata javíthatja a telefon vételt, vagy növelheti az akkumulátor üzemidejét.


Flash

A Flashing lényegében azt jelenti, telepítesz valamit a készüléken, függetlenül attól, hogy az ROM, kernel, vagy recovery, amely egy ZIP fájl formájában érkezik. Néha a rootolási eljárás előírja egy ZIP fájl telepítését, néha nem.


Brick (Tégla)

A téglásított telefon tulajdonképpen azt jelenti, hogy a telefon tönkremegy flash vagy más művelet közben. Mindig van egy kis kockázata a flashnek, és ha a telefon nem képes tovább működni - és csak arra való, amire egy tégla - akkor befalazhatod. A kockázat nagyon kicsi. Azonban és gyakrabban, inkább arra használjuk ezt a “tégla” kifejezést, mikor az eszköz “bekapcsol, de nem indul megfelelően,” ami egy nagyon is javítható probléma.


Bootloader

A bootloader a telefon szoftveren a legalacsonyabb szint, az összes kódot futtatja, ami az operációs rendszer elindításához szükséges. A legtöbb bootloader zárt, ami azt jelenti, hogy nem telepíthetsz egyedi recovery-t vagy ROM-ot. A bootloader feloldása nem rootolja közvetlenül a készüléket, de lehetővé teszi a rootolást és/vagy a kívánt egyedi ROM-ok telepítését.


Recovery

A recovery az a szoftver, mely lehetővé teszi a bizt.mentéseket, ROM flasht, és más, rendszer-szintű feladatok elvégzését. A telefon alapértelmezett recovery-je nem tud sok mindent, de ha flashelsz egy egyedi recovery-t (pl. ClockworkMod vagy TWRP), a bootloader feloldása után sokkal jobbal ellenőrzésed alatt tarthatod a készüléket. Ez gyakran szerves részét képezi a rootolás folyamatának.


Nandroid

A legtöbb külső fél által kínált szoftver a biztonsági mentést nandroid-mentésnek hívja. Ez lényegében a telefon pillanatnyi rendszerképe: minden-pontosan-ugyan-úgy-ahogyan-most-van. Így aztán, ha telepítesz valamit, ami nem úgy sül el, ahogyan szeretted volna, egyszerűen csak telepítsd vissza a mentést és minden helyreáll. A Nandroid bizt.mentés az egész rendszert egyetlen képfájlba menti el.


Busybox

A Linux/Unix-on alapuló Android korlátozott lehetőséget nyújt UNIX parancsok használatára (ami a legtöbb felhasználónak egyébként nem kell). A BusyBox tartalmazza a legtöbb parancsot, ami a rootolt appok működéséhez kell.


Fastboot

A Fastboot egy mérnöki eszköz, amely számos funkciót kínál, pl. recovery módba indít vagy image fájlokat flashel.


ADB

Az ADB az Android Debug Bridge rövidítése, amely képes kommunikálni egy már csatlakoztatott Android eszközzel. Része az Android Software Developers Kit-nek, amit másképen SDK-nak hívnak. Szinte minden root eszköz használjra az ADB-t, ha másért nem, a parancsok beírására. Kivéve, ha az utasítások a telepített SDK-t hívják meg és az ADB parancsokat így futtaják, akkor nem kell vele bajlódni - csak azt kell tudni, hogy a legtöbb eszköz ezt használja a rootoláshoz.


S-off

HTC telefonok használják a szolgáltatást, az aláírás ellenőrzését a HBOOT-ban, a bootloader-ben. Alapértelmezésben a telefon S-ON-nal rendelkezik, amely blokkolja a Radio telepítéseket - ez a kód kezeli az adatátvitelt, Wifi és GPS kapcsolatokat. Az S-OFF átkapcsolás teszi lehetővé az új radio-k telepítését. A rootolás nem igényel S-OFF beállítást, de a legtöbb root alkalmazás nem működik, ha az S-OFF nincs engedélyezve.


RUU, SBF és OPS

ROM Upgrade Utilities (HTC telefonok), System Boot Files (Motorola telefonok), és OPS valamint PIT fájlok (Samsung telefonok) azok a közvetlenül a gyártótól származó fájlok, amelyekkel módosítható a telefon szoftvere. Az RUU és SBF fájlokat a gyártók közvetlenül az over-the-air frissítésekkel szállítják, és a modderek gyakran posztolják flashelésre a még ki nem adott RUU és SBF fájlokat. Ők a telefon visszafrissítésére (downgrade) is használják még, ha az újabb verzióhoz nem áll rendelkezésre a megfelelő rootolási eljárás. Ilyenkor flashelheted az RUU-kat közvetlenül a HTC telefonra, de a Motorola felhasználóknak szükségük van még egy RSD Lite nevű Windows programra az SBF fájlok flashelésére, a Samsung felhasználóknak pedig az Odin-nak hívott eszközre, az OPS és PIT fájlok telepítéséhez (vedd figyelembe, hogy az egyes készülékek eltérő ODIN verziót igényelnek).


Mi a root?

A root az a felh.név vagy fiók, amely alapértelmezetten hozzáfér egy Linux vagy más Unix-szerű operációs renszer összes parancsához. Az eszköz rootolásának egyszerűen azt a folyamatot nevezzük, melynek során a felhasználó egy teljes, kizárólagos, vagy admin szintű ellenőrzési jogosultságot szerez az eszköz felett ‘root access’ vagy ‘superuser’ jogosultsággal. Maga a folyamat egyszerűen a rendszer biztonsági gyengeségét használja ki, és egyszerű szavakkal adja meg azon engedélyeket, amelyek egyszerűen nem is léteznek egy nem rootolt készüléken. Miután a készülék rootolva lett, a felhasználó teljeskörű ellenőrzést gyakorol a készülék és a készüléken lévő fájlok felett, képes további feladatok végrehajtására, melyektől igazán sajátjának érzi a készülékét.


Root és biztonság

A rootolt eszköz hozzáférhet az Android teljes fájlrendszeréhez. A rendszergazdaként futtatás folyamata nem változtat meg az eszközön semmilyen fájlt. Szerencsére azt ezt irányító alkalmazásokkal, mint a Superuser vagy SuperSU, szabályozható az egyes appok hozzáférése, azaz az alkalmazások túlnyomó többségénél megtagadható az engedély megadása. Így csak az igazán megbízható alkalmazások számára adható engedély.


Előnyös a rootolás?

Miután a készülék rootolt, a lehetőségek végtelenek. Kerülhet fel új ROM (egyedi OS) és kernel, eltávolíthatók a bloatware (gyárilag előre telepített) alkalmazások, teljes biztonsági mentés készíthető a készülékről, kiszűrhetők appokból a reklámok, megnyílnak addig rejtett funkciók, telepíthető egyedi recovery, telepíthetők egyedi témák a készülékre, megváltoztatva annak kinézetét, stb. Csak a saját tulajdonodban lévő készüléket módosítsd!


A rootolás illegális?

Nem! Az eszköz rootolása nem illegális.


A root eltávolítható?

Igen. Ha úgy döntöttél, hogy már nincs szüséged a készüléken a root jogokra, van lehetőség ennek eltávolítására. A root hozzáféréseket kezelő eszközök (pl. a SuperSU) tartalmaznak egykattintásos megoldásokat a root eltávolítására. A root eltávolítása azzal is járhat, hogy fel kell flashelni valamit a készülékre, hogy igazán visszanyerhesd a gyári beállításokat.


A root érvénytelenítheti a garanciát?

Igen. A feloldott bootloaderrel elvész a garancia, még akkor is, ha a gyártó mutatja meg ennek módját. Ezzel azt mondja, ha szükség van garanciális szolgáltatásra egy hardveres probléma miatt, akkor el kell távolítani a rootolást és a szolgáltatónál észre sem veszik. Azonban néhány telefon egy digitális “kapcsolóval” rendelkezik, ami átvált ha feloldjuk az eszközt, így nagyon nehéz vagy lehetetlen a visszaállítás. Egy kis kutatást kell végezni ebben a témában, ha meg szeretnéd őrizni a garanciát.


Lehet rootolástól tégla a készülékem?

Ez lehetséges, de elég valószínűtlen. Mindaddig, amíg követed az utasításokat, valószínűleg nem lesz tégla semmiből. Saját kernelt vagy rádiót egy kicsit kockázatosabb, mint rootolni vagy ROM-ot flashelni, de a lényeg, ha az utasításokat követed, nem lesz baj. Ne feledd, a téglásítás azt jelenti, hogy a telefon nem kapcsol be, vagy nem funkcionál. Ha mindig elakad (boot loop) vagy közvetlenül recoverybe indul, a telefon nem rootolt és javítható.


Ettől függetlenül még kapok OTA frissítéseket?

Ha csak rootoljuk az eszközt egyedi ROM telepítése nélkül, akkor valószínűleg még mindig kapunk over-the-air (OTA) frissítéseket a szolgáltatótól, ám ezzel elveszítjük a rootot. Erősen ajánlott letölteni ezeket a frissítéseket, ám ezek után egy darabig általában nem lehet újra rootolni a készülékeket. Ha telepítettél egyedi ROM-ot is, nem fogsz a szolgáltatótól OTA frissítéseket kapni. Azonban lehet, hogy értesít a konkrét ROM. Ezek biztonsággal letölthetők.


Segítesz rootolni a készülékem?

Nem segítünk a felhasználóknak a készülék rootolásában. Azonban tájékoztatást adunk a root hozzáférésről és elindítunk a helyes irányba. Kérjük, ne írj nekünk rootolási kérdésekben, vagy ne kérj rootolási segítséget.

Nincs speciális útmutatónk a készelékek rootolásáról. Sajnáljuk, de minden eszköz eltér egymástól, és a rootolási lehetőségek is folyamatosan változnak. Sok az Android készülék a piacon, és ez lehetetlenné teszi számunkra a rootolási utasítások megadását. Egy kis kutatással segítséget kaphatsz rootolási kérdésekben. Egy egyszerű Google keresés “root és az eszköz neve” általában kidobja a legnépszerűbb leírásokat.


Remélem segítettem?! ilovesympda

üdv. gidano

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr378641568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása