SymPDA Android Blog

Android, magyarul

Tudd biztonságban a WiFi hálózatod!

2014. július 30. 18:33 - gidano

A Wi-Fi router jelszavakat nem bonyolult feltörni, még hacker tudás sem kell hozzá, emiatt elképzelhető, hogy a szomszéd is a Te internetedet használja. Ha lassú, akadozik, vagy csak egyszerűen gyanúzol, itt az ideje megbizonyosodni arról, hányan csatlakoznak hálózatodra.

Még ha nem is tulajdonítasz túl nagy jelentőséget ennek, óvatosan kell bánni az illetéktelen felhasználókkal, mert ők minden általad elküldött adatot láthatnak, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben az e-mail, Facebook, vagy akár internetbank jelszavaid sincsenek biztonságban. Azért ne ijedj meg, néhány perc alatt biztosra mehetsz!

Ha Windowst használsz, először töltsd le és telepítsd az ingyenes Who Is On My WiFi programot. Az első indításkor a WIOMW által felajánlott beállításokat nem kell módosítani, az egyszerű szkenneléshez pont arra lesz szükség.

wifi_devicesAz ellenőrzés ezután egy gombbal indítható, a Scan Now-ra kattintva néhány pillanat alatt eredményes lesz, ekkor elérhetővé válik egy lista a csatlakozott eszközök digitális aláírásáról, mac címéről, nevéről, illetve az IP cím is ki van írva. Ha gyanúsan sok csatlakozás látható, érdemes alkalmazni az egy eszköz egy időben taktikát, hogy átlátható legyen a káosz. Ha a saját gépeden kívül állandóan szerepel egy, vagy több ismeretlen cím, akkor változtass WiFi jelszót mindenképpen!

Ha elakadtál, a program fejlesztői egy YouTube videón segítenek lépésről lépésre, igaz angol nyelven, amit itt nézhetsz meg.

Néhány szó a jelszavakról, nem csak WiFi hálózatokhoz…
Kiegészítésképp kitérnénk egy kicsit a jelszavakra, mivel az általános tapasztalat az, hogy még mindig túl egyszerű kódokat használunk, a könnyű megjegyezhetőség érdekében. Nem ajánlott számsort (123456), vagy néhány karakternyi kisbetűt megadni (asdfjkl), mivel azok könnyen feltörhetők. Minden jelszavunk tartalmazzon legalább egy, de inkább több kisbetűt, nagybetűt, számot, és különleges karaktert, pl. 3_Tech.HU_0, vagy használhatunk jelszógenerátorokat, a két legnépszerűbb a Strong Password Generator és a Norton Antivirus oldala. Ne használjuk mindenhova ugyanazt a kombinációt és fontosabb jelszavainkat 3 havonta cseréljük!

/ forrás: tech.hu /

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr88641380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása