SymPDA Android Blog

Android, magyarul

64 bit Androidon

2014. október 03. 19:00 - gidano

64bit

Áldás vagy átok a 64 bit Androidon?

PC-n már győzedelmeskedett a 64 bit, mert egyszerűen szükség volt rá. Na, de vajon ugyanez a helyzet a mobileszközöknél is? Ez már nem ilyen egyértelmű.


Nyakunkon az új Google eszközök bejelentése: lesz új Nexus telefon (Moto X mintára) és a HTC gyártotta, várhatóan 8,9 colos táblagépre sem kell már sokat várni. Az új eszközöket hajtó SoC-k (A Tegra K1 már kb. biztosra vehető) már 64 bites OS-t is képesek futtatni és itt jön képbe a Google talán legfontosabb őszi újdonsága: az Android L. Az új rendszer komoly változásokat hoz kernel és kezelőfelület terén is, valamint 32 és 64 bites változatban is elérhető lesz.

Áldás vagy átok a 64 bit Androidon? 1
A régebbi eszközök is sokat profitálhatnak az Android L-ből - feltéve, hogy megkapják a frissítést
 
 

Mi is az a 64 bit?

A 64 bites processzor kb. 10 éves történet PC-n, de még mindig mindenki máshogy magyarázza. A szakszerű definíció dióhéjban, hogy a processzor 32 biten tárolt egészszámok (integer) helyett már 64 biteseket is képes kezelni. A pongyolább, „utcai” értelmezésben a PC-s felhasználók esetében ez azt jelenti, hogy a memóriakezelés teljesen átalakult, és végre 4 GB feletti RAM-mennyiséget is kezelnek (pontosabban akár 16 exabájtnyit) ezek a gépek és oprendszerek.

Egy sokkal fényesebb mobil jövőért

A 64 bit bevezetése Android platformon nem feltétlenül a nagyobb megcímezhető rendszermemória miatt fontos, de persze idővel ez is szempont lesz. A legfontosabb, hogy végre elmozdulhat a mikroarchitektúra az eddig használt ARMv7-ről ARMv8-ra. Az ARMv7 egyszerűen már túl régóta van itt, minden mobil SoC erre épül, mára pedig túl szűk keresztmetszet lett az ARMv7 mind szolgáltatások, mind utasításkészlet terén. Persze az ARM a végletekig foltozta ezt az architektúrát, de ez többé már nem elég.
Az ARMv8-at már 3 éve kifejlesztette az ARM, ám most végre az Android L teljes mértékben ki is tudja majd használni. Rengeteg új utasítás jelenik meg, amik látványosan gyorsítják a modern appokat és az OS-t, a régi, elavult kiterjesztések és a szűk keresztmetszetek pedig megszűnnek. Például dedikált titkosítási részek, dupla annyi regiszter és…32 bites kompatibilitás a régebbi szoftverekkel. Külön-külön az Android L 64 bites tulajdonsága és az ARMv8 mit sem érnek, együtt azonban komoly változást hozhatnak erre a területre.
Az appok optimalizálva, akár újraírva 64 bites ARMv8-ra mindenképpen sokkal gyorsabbak lesznek azonos hardveren, de a legtöbb app így is gyorsul, hiszen ezek Java-alapúak, és ezeket az Android L ART fordítója eleve optimalizáltan fordítja és futtatja majd.

 
Áldás vagy átok a 64 bit Androidon? 2
 
 

Ej, ráérünk arra még

Az első ARMv8-as SoC-k már piacon vannak: itt a Qualcomm Snapdragon 410 és érkezik hamarosan a 610/615 is, de ezek hiába 64 bitesek, mind lassabbak, mint egy 32 bites, erős SoC (pl. 801). Jövőre jön a csúcsmodell, a 810, de várhatóan méregdrága készülékekben fog feltűnni és kezdetben nem lesz annyival gyorsabb a többi, 32 bites SoC-nál. Példának ott az 1 éves Apple iPhone 5S SoC-je, ami szintén 64 bites. Nagyon gyors, nagyon fejlett, de a 32 bites Snapdragon 801 is az, sőt, akár gyorsabb is nála. Mindehhez vegyük még hozzá, hogy Android L OS-re és sok alkalmazásnál teljes újrafordítása, optimalizálásra is szükség lesz.
És a PC-ből tanulva ott a RAM kérdése is. A legfejlettebb, alig párhetes csúcsmobilokban, okostelefonokban, phabletekben és tabletekben már rengeteg rendszermemória van, ami tényleg, abszolút mindenre bőségesen elegendő. Ez 3 GB. A 64 bites oprendszerrel ez tovább nőhet, de tekintve a toronymagas DRAM árakat, a memória növelése az árcédulán is azonnal, komolyan meglátszana.

Áldás vagy átok a 64 bit Androidon? 3
A Qualcomm lelkes támogatója a 64 bitnek (és logikusan bárminek, ami ráveszi a felhasználókat, hogy új, Snapdragon-szívvel szerelt mobil eszközt vegyenek)
 
 

Jobb lesz, de nem 2x

A kétszer nagyobb szám tehát kétszer nagyobb teljesítményt jelent? Nem, ezt csak a marketingosztályok fogják „sugallni” a tőlük megszokott vehemenciával (és valószínűleg sikeresen). Persze nekünk sokkal jobb lesz 64 biten, gyorsabb is lesz minden, de aki kétszeres gyorsulást vár varázsütésre, nagyot fog csalódni. Különösen az, aki már a megjelenés napján erre számít.

 


/ forrás: pcworld.hu /

Szólj hozzá!
Címkék: 32 android bit 64

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr748641456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása