SymPDA Android Blog

Android, magyarul

Miért léteznek APKM, ZIP, XAPK és APKS fájlok

2020. május 23. 10:00 - gidano

Miért kell segédalkalmazás újabban a honosított alkalmazások telepítéséhez?

 appbundles.png

Miért találkozol mostanában ezekkel a fájl típusokkal?!

Telepíthető APKM, ZIP, XAPK, APKS fájlok

Aki gyakran tölt le Google Play-en kívülről alkalmazásokat, egyre gyakrabban fut bele a korábban megszokottól eltérő kiterjesztésű, furcsa állománynév végződésű letöltött tartalmakba.
Ennek okát próbálom megvilágítani az alábbiakban, biztosan lesznek akiknek ez még új információ.

Mostanában többször találkozhattok a blogon a honosított fájlok egy-egy, az eddigiekben nem megszokott formátumával. Ezek a telepíthető .ZIP vagy gyakrabban .APKS fájlok. A témához tartozik még az .XAPK, de nálam ilyet nem nagyon fogtok találni, .APKM fájlt meg főleg.

Az alábbiakban idézem a Google egy leírását, amelyben indokolja az un. BUNDLE fájlok létjogosultságát. A Google I/O 2018 rendezvényén a keresőóriás bemutatta az Android App Bundles alkalmazását, egy új fájltípust, amely a fájl méretének és összetettségének ellenőrzése érdekében készült. Az új fájl célja, hogy jobban kiszolgálja az Androidot futtató eszközök sokféleségét.

Ha olyan alkalmazás készül, amelynek a legkisebb okostelefonon és a legnagyobb Android TV-n is működnie kell, egy komoly méretű, nagy fájl jön létre, amely számos alacsonyabb kategóriájú eszköz számára elérhetetlenné teszi azt.
A fájlméretek alacsony szinten tartása érdekében egyes fejlesztők több APK-t hoznak létre, amelyek fájlokat tartalmaznak az adott képernyősűrűséghez vagy processzorhoz. A fejlesztők feltölthetik ezeket a különféle fájlokat a Google Playre, a Google pedig a megfelelő fájlokat továbbítja egy adott eszközre, amikor a felhasználó telepíti azokat.

Ennek a módszernek a problémája az, hogy bonyolultabb verziók készülnek - ehhez jön jól az Android App Bundles. Az új fájlformátum tartalmazza az alkalmazás összes összeállított kódját és erőforrásait, és ezekből teszi lehetővé a Google Play számára, hogy optimalizált APK fájlokat generáljon és szolgáltasson a felhasználók különféle paraméterekkel bíró eszközeire.

ap_resize.png

Mivel az alkalmazáscsomagok a releváns darabokat csak az egyes eszközökre küldik, az APK tényleges mérete sokkal kisebb lehet. A Google szerint olyan népszerű alkalmazások, mint pl. a Twitter, 35 százalék körül mérettel csökkenhetnek. Más esetekben ez akár az 50 százalékot is elérheti.

A nagyobb méretű alkalmazások kényszerű letöltése főleg a korábbi, kevés memóriával illetve kis tárhellyel rendelkező felhasználókat érintheti érzékenyen, de senkinek nem lehet mindegy, mekkora adatcsomagokat kell forgalmazni és a készüléknek folyamatosan feldolgozni!
big_data.png

Gondoljatok bele, mekkora sávszélességet (és az ezzel járó energiaigényt!) takarít meg ezzel a Google önmagának, a felhasználóinak és a világnak, a naponta milliárdnyi letöltésszám függvényében!

...és itt most vége is a tudományos fejtegetésnek. Nézzük azt ami bennünket itt a blogon és egyéb, 3. felek oldalain érint és ér.

Néhány külső app letöltő oldal - pl. az APKMirror - un. APKM fájlokat kínál letöltésre. Ezek speciális tömörített állományok, a méret csökkentés érdekében hozzák létre és az oldal saját alkalmazásának használatát igénylik az app telepítéséhez.
Más oldalak - pl. az APKPure - XAPK állományokat kínál, ennek telepítéséhez is külső alkalmazás használatára van szükség, ajánlják is hozzá a sajátjukat. Vagy megemlíthető még más oldalak - pl. az APKCombo -  ZIP vagy  APKS fáj formátuma is.

Az említett oldalak megbízhatóak, ezekről bátran tölthet bárki, akinek a készüléke esetleg nem rendelkezik a Google ökoszisztémájával!

Az említett fájl típusok közös jellemzője, hogy az Android rendszer önállóan nem képes a kezelésükre, tehát kellet valami az app csomagok kezeléséhez, ami képes a csomagokat megbontani, a készülék számára szükséges állományokat kiválasztani és azokat a megfelelő sorrendben, apk formátumban telepíteni.

Az APKMirror saját alkalmazásán kívül az egyéb oldalak "saját" app csomag telepítői mind egy másik nyílt forrású alkalmazás un. fork-jai, arra épülnek, abból születtek, ez pedig /SAI alkalmazása, a blogunkról magyar nyelven is letölthető Split APKs Installer.

Pár szót az osztott állományok formátumairól

  • APKM - speciális titkosítással tömörített állomány
  • ZIP - egyszerű, titkosítatlan tartalmú, tömörített állomány, az alap és kiegészítő apk fájlokkal
  • XAPK - egyszerű, titkosítatlan tartalmú, tömörített állomány, az alap és kiegészítő apk fájlokkal, app ikonnal és egy manifest.json nevű leíró állománnyal
  • APKS - egyszerű, titkosítatlan tartalmú, tömörített állomány, az alap és kiegészítő apk fájlokkal

Alább egy-egy XAPK és APKS telepítő fájl tartalma adott készülékre:

xapk_es_apks_fajlszerkezet.jpg


Remélem sikerült kicsit rávilágítani a "Miért?" és a "Hogyan?" kérdésekre!?

Esetleges kérdések, kiegészítések lentebb a Hozzászólásoknál vagy a FB oldalunkon.
Köszönöm a figyelmed!

gidano

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr115711282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása