SymPDA Android Blog

Android, magyarul

Ezért ne használj task killer appot Androidon

2015. március 27. 16:00 - gidano

Bár hasznosnak tűnnek, valójában inkább hátráltatják a készülékünket.

A RAM-optimalizálók és a task killerek első hallásra nagyon hasznos segédprogramoknak tűnnek az androidos eszközökhöz. Azonban a valóságban inkább hátráltatják a készülékünket és annak teljesítményét. Az Android mára rengeteget fejlődött, éppen eleget ahhoz, hogy az effajta appok elavultak és szükségtelenek legyenek.

Így kezeli az appokat és a RAM-ot az Android

A RAM egy olyan tároló, amely elképesztően gyors, ugyanakkor nem elérhető, ha az eszköz ki van kapcsolva. Éppen ezért olyan átmeneti információk tárolására alkalmas, amelyek mennyisége nagy, és gyakran férünk hozzá. A Windowsban jó dolog, ha a lehető legtöbb RAM szabad, elvégre szükség lesz rá az új programok elindításakor. Amikor a RAM megtelik, a Windows kénytelen a merevlemezt virtuális RAM-ként alkalmazni, ami persze jóval lassabb.

Az Android egészen másként működik, és eltérő módon osztja ki a RAM-ot az appoknak. A lehető legoptimálisabb működés érdekében az Android szándékosan próbálja meg az appokat a RAM-on belül tartani, a jobb teljesítmény érdekében. Mivel a RAM gyors, ezért ez különösen fontos a jó mobilos élmény biztosítása miatt. Ha sok appot használunk egymás után, a következő telefonvételkor érdemes a RAM méretére is odafigyelni.

Az Android azonban nem csak, hogy figyel a RAM elosztására, hanem a háttérben futó appokra is ügyel, hogy azok ne vegyék igénybe feleslegesen a processzor erőforrásait.

A task killerek halála

Mindezek után azt gondolhatnánk, hogy ha sok előnye nincs is a RAM boostereknek és a task killereknek, azért kárt sem okoznak. Azonban ha felszabadítjuk a memóriát, az Android kénytelen lesz újra mindent betölteni, amikor a legközelebb hozzáférünk a kiválasztott appokhoz. A task killereknél további negatívum, hogy nem csak memóriát, processzorteljesítményt is feláldozunk annak érdekében, hogy az app monitorozza a szerinte bezárandó feladatokat - ez persze az akkut is alaposan megcsapolhatja.

Gondos használat

A task killereket általában azért lehet eladni, mert a letöltők nem elégedettek a készülékük teljesítményével. A lassulást elkerülendő érdemes odafigyelni, hogy ne használjunk rosszul működő vagy az erőforrásokat és akkut túlzottan leterhelő programokat - ezek lefülelésében jó segítség lehet például a Watchdog Task Manager.

Érdemes továbbá könnyűsúlyú alkalmazásokat kiválasztani, és figyelni arra, hogy ne legyenek bekapcsolva a szükségtelen funkciók (idesorolandó a Wi-Fi, a Bluetooth és a GPS is).

/ forrás: pcworld /

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr48641680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása