SymPDA Android Blog

Android, magyarul

Szépen lassan bealkonyul a honosításoknak

2015. április 20. 19:30 - gidano

translate_title

Szépen lassan bealkonyul a honosításoknak!

Szeretnék időben szólni minden látogatómhoz, hogy a Google biztonsági lépése miatt egyre kevesebb mód lesz GP alkalmazások honosításait letölteni a SymPDA és a hasonló oldalakról!

Az elmúlt hetekben már többször is tapasztaltam, hogy a honosított app mindjárt feltelepítést követően, vagy néhány indítás után már nem hajlandó működni, vagy el sem indul, a következő hibaüzenetet produkálva: Érvénytelen aláírás

A digitális aláírás egy biztonsági megoldás: az app bármilyen módosítása után (ilyen pl. a honosított állományok elhelyezése a kibontott apk-ban) megváltozik az app digitális aláírása. Általában egy teszt kulcs kerül a fejlesztő saját aláírása helyébe, az eltérő aláírás okozza a problémát. Az aláírás sértetlensége viszont - elvileg - garantálja, hogy az appot nem módosították, nem tartalmaz vírust, a fejlesztőhöz nem köthető más funkciót, stb., annak tartalmáért, biztonságosságáért az aláírás tulajdonosa felelősséget vállal. Erről egy picit az APK Signer - HU bejegyzésben is írtam. 

Érvénytelen aláírás

 Ezt pl. most tapasztaltam a Digital Call Recorder appnál, ki szerettem volna próbálni CM12 rendszeren; elkészültekor ilyen jellegű hiba még nem lépett fel. Korábban aláírás miatti probléma lépett fel a SnapChat app kapcsán is, ami ugyan más jellegű, de aláírás-eltérés a gond ott is.


Elmondom, hogy ez miért probléma

Valamikor régen, sok éve, amikor a fordításokkal elkezdtem foglalkozni, nyakra-főre küldözgettem a fejlesztőknek a magyar nyelvi állományokat, de ma már egyáltalán nem!

Ennek az az oka, hogy a fejlesztők is emberek, és mint ilyenek, kissé gyarlók is; van, akit érdekel, hogy az alkalmazása szélesebb körben legyen használható, ebbe beletartozik a többnyelvűség is - és van, akit nem. Van, akit azért nem, mert Magyarország kis ország, kevés a letöltésszám, inkább más nyelvterületek a fontosak számára. Van, akit azért, mert komoly, fizetős alkalmazást ír és fordítóirodákra bízza a honosítást. Van, akit azért nem, mert fel sem fogja, hogy nem mindenki érthet idegen nyelven. Van, aki válaszolt a levelemre és köszönte szépen, és van akinek nem kellett, indok nélkül. Legtöbbjük azonban nem is válaszolt a megkeresésemre!

Amit én végzek a SymPDA-n, hobbi - munka mellett csinálom. Ha valaki felvállalja a fejlesztő felé, hogy elkészíti a magyar nyelvi csomagot, attól joggal várható el, hogy a későbbi frissítéseknél is "beszálljon" a munkába és karbantartsa a magyarítást. Ez elvi kérdés.

translate

A SymPDA oldalon a cikk írásakor kb. 230 honosított app található! Ezek folyamatos frissítése lehetetlen feladat, ha főállású lennék, akkor is sok lenne egymagamnak. Képzeljétek el, ha minden új tartalom nyelvi fájljait felajánlom a fejlesztőnek, aki el is fogadja, majd (ennyi alkalmazásnál), hetente többször-tíz levélben kérnek, hogy az új verzió xx számú megváltozott string-jeit legyek már szíves lefordítva visszaküldeni!

Mint említettem, ez hobbi. Szívesen csinálom, ha van rá időm, honosítok egy-egy új appot, frissítek kettőt, és felteszem ide, majd aki letölti, örömmel használja! Senki nem kér számon frissítést, új appot, stb. Na, ez fog megváltozni a Google lépése folytán! (Ugyanis ők teremtették meg - leginkább biztonsági okok miatt - az ellenőrzés lehetőségét a fejlesztők számára.)

Azt veszem észre, hogy egyre szaporodik azon appok száma, amelyekben ellenőrizteti a fejlesztő, hogy a feltelepített app digitális aláírása ugyanaz-e, mint azé, amit ő publikált. Ha nem, a felső képen látható probléma lép fel, az app - a beleölt idővel együtt - használhatatlanná válik mindenki számára, aki netes készüléken bírná működésre, márpedig mindegyik ilyen! Ha nincs is mobil neted, előbb-utóbb Wifire kerül a készülék és vége a dalnak.

Ha ez a megoldás egyre szélesebb fejlesztői körben válik alkalmazottá, az az ilyen jellegű honosítások publikálását végző oldalak bezárásával fog végződni, a felhasználónak nem, (vagyis egyre kevesebb) magyar nyelvű alkalmazása lesz. Azért, amit fentebb írtam; mert több száz honosított appot senki nem fog tudni folyamatosan frissíteni, ráadásul a fejlesztők többségének nem kell a magyar nyelv az alkalmazásába, hiába küldeném el.

Sajnálnám, ha ez a dolog elterjedne, mert lehetetlenné tenné a helyi megjelenéseket itt is, és más oldalakon is. Csak azon appok lehetnének magyar nyelvűek, amelyek fejlesztője volt olyan kegyes és elfogadta azt valakitől, aki lefordította és folyamatosan frissíteni is tudja azt.

 Ne legyen igazam...

Köszönöm a figyelmet! A témához esetleges véleményeket, tapasztalatokat szívesen fogadok a bejegyzés alatti lehetőségnél, vagy Facebookon is!

gidano

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sympda.blog.hu/api/trackback/id/tr898641704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása